Translate

1/6/11

αγγούρια και ...αγγούρια


Μολυσμένα αγγούρια με το θανατηφόρο βακτήριο Escherichia coli, εδώ και λίγες μέρες στην Ευρώπη. Αλλά ποια Ευρώπη? Γερμανία, Αγγλία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία και  Ελβετία. Στο βορρά, λοιπόν.



Κι από πού προέρχονται αυτά τα αγγούρια? Θα φανταζότανε κανείς πως τα στέλνει ο ευρωπαϊκός νότος ως …ανταπόδοση για το μεγάλο αγγούρι που του έχουν σερβίρει εδώ και ένα χρόνο! Και μάλιστα θα πρόκειται για ειδική παρτίδα, αφού στο νότο δεν παρατηρήθηκε κανένα κρούσμα. Και θα το ευχαριστιόμουνα πολύ -θεέ μου σχώρα με- αν ήταν έτσι…Αμ δε! Τι κι αν η Κομισιόν  δείχνει την Ισπανία κι οι Ισπανοί ωρύονται για τη ζημιά στους παραγωγούς τους, τι κι αν προσπαθούν να βρουν το ύποπτο ισπανικό αγγούρι στα εργαστήριά τους, δεν προκύπτει…Μα, επιτέλους ποιος παρήγαγε αυτά τα αγγούρια? Ο κανένας, που θα ’λεγε κι ο Λαζόπουλος? Μήπως την κάναμε εμείς τη δουλειά? Μα θα μας είχαν ξεσκίσει -με το συμπάθιο-. Μήπως οι Ιταλοί? Και γιατί να το φορτώσουν στους Ισπανούς? Γρίφος…

Και θα μου είχε μείνει η απορία, αν δε θυμόμουνα τις ντομάτες που πουλάει ο ΑΒ –κόκκινες, όμορφες, με το κλαράκι τους και σε διπλάσια τιμή από τις κρητικές- μέσα στο καταχείμωνο, made in … Belgium! Αμέ, τι νομίσατε, ότι τα λαχανικά είναι προϊόντα της Μεσογείου? Αυτό είναι παλιομοδίτικο! Και μη μου πείτε πώς γίνεται να καλλιεργούν ντομάτες οι Βέλγοι σε κάμποσους βαθμούς κάτω από το μηδέν. Όλα τα έχει φροντίσει ο καπιταλισμός.

Για να μην ξεφύγω, λοιπόν, από το θέμα κι αφού σας θυμίσω ότι το Βέλγιο και η Ολλανδία είναι δίπλα δίπλα-δίπλα και λέγονται (μαζί και με το Λουξεμβούργο) Κάτω Χώρες, θα παραθέσω κι ένα άλλο κομμάτι της είδησης  (που αρχικά δεν το αξιολόγησα). Τα αγγούρια ήρθαν στο Αμβούργο κι από εκεί μοιράστηκαν στο Βορρά, από τις Κάτω Χώρες!     Κι αφού καλλιεργούν ντομάτες το χειμώνα, γιατί να μην καλλιεργούν αγγούρια το καλοκαίρι?
Ευτυχώς που ο Νότος τρώει τα δικά του …αγγούρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου