Translate

28/5/12

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΣ

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι καθηγητής «Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Μέχρι το 2008, οι ελάχιστοι που τον γνώριζαν ήταν οι φοιτητές του, οι παλιότεροι κομμουνιστές και ο Γιωργάκης Παπανδρέου με τους φίλους του...

Πολιτική εκδήλωση της "Αυγής"
Τα τελευταία χρόνια, βγήκε από την (εσκεμμένη) αφάνεια, κάνοντας κριτική στο "σύστημα", χωρίς φυσικά να το απαρνιέται.

Αλλά, ποιος είναι ο Νίκος Κοτζιάς;

Είναι πρώτα απ' όλα ο "νονός" του δικομματισμού, όπως ο ίδιος επαίρεται!

Είναι και τα παρακάτω, όπως μας ενημερώνουν οι εκδόσεις "Καστανιώτη":
Νίκος Κοτζιάς
Ο Νίκος Κοτζιάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες (πτυχίο), πολιτική και φιλοσοφία (μεταπτυχιακά), δίκαιο, καθώς και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (διδακτορικό και post-doc) στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Εργάστηκε ως ερευνητής και δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ,........ 
Διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της FEG (Ερευνητική Ομάδα για την Ε.Ε.) στο Μαρβούργο Γερμανίας,....... Senior Fellow στο Weatherhead Centre for International Affairs του Χάρβαρντ. 
Μέχρι το καλοκαίρι του 2008 υπήρξε πρεσβευτής-εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εξωτερικών, ......
Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, την Agenda 2000, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα....... 
Υπήρξε στέλεχος της Αριστεράς. Καταδικάστηκε δις κατά τη διάρκεια της χούντας. Συμμετείχε στην έκδοση των περιοδικών Διαλεκτική και Επιστημονική Σκέψη. Σήμερα διευθύνει τη σειρά «Αναστοχασμός» στις Εκδόσεις Καστανιώτη........ 
Αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αξία και την Kυριακάτικη Eλευθεροτυπία. Έχει συγγράψει 24 επιστημονικά βιβλία που έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες ........
Το βιογραφικό αυτό, αναφέρει ότι υπήρξε στέλεχος της αριστεράς, γενικώς και αορίστως.

       Δεν αναφέρει ότι ήταν ιδρυτικό µέλος της ΚΝΕ
       ιδρυτικό µέλος του ΚΜΕ (Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών),
       µέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ιδεολογικά υπεύθυνος του ΚΚΕ
       Ούτε ότι, μεταξύ των πνευματικών έργων του,
       συμπεριλαμβάνεται και "ο τρίτος δρόμος του ΠΑΣΟΚ"!

Ένα άτομο, λοιπόν, που περιπλανήθηκε πολιτικά  σε όλο το πολιτικό-ιδεολογικό φάσμα (με το αζημίωτο, απ' ότι μαρτυρούν οι θέσεις που κατείχε!), που αυτοαναιρέθηκε πάμπολλες φορές, που όταν εκδιώχθηκε από τον ΓΑΠ (τι ξεφτίλα να σε διώχνει ο Γιωργάκης!), βγήκε από την κρυψώνα του κι άρχισε να λέει διάφορα, κατά του συστήματος, όντας βαθιά χωμένος μέσα στο σύστημα.

Ακολουθεί ένα βίντεο-ηχητικό ντοκουμέντο του 1989, που είχα την πρόνοια να φυλάξω για πάνω από είκοσι χρόνια, όπου θα ακούσετε τον Κοτζιά του ΚΚΕ αλλά και τον Δημήτρη Καμπουράκη, που ξεκίνησε κι αυτός από τον 902 Αριστερά στα FM!
Για να ξέρουμε, όταν κάποιος μιλάει δημόσια, πόσο αξίζει να ακούμε το λόγο του και προπαντός πόσο να τον εμπιστευόμαστε.



Σε πρόσφατο σχόλιό του, ο καθηγητής Νίκος Κοτζιάς καταγγέλλοντας το ότι η χώρα είναι στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, μας εξηγεί πώς το ελληνικό δημόσιο δεν είναι "ένα καπιταλιστικό κράτος της προκοπής"!

6 σχόλια:

  1. ονειδος,που εισαι νιοτη που εδειχνες,πως θα γινομουν άλλος.με κριτηριο τη λογική δεν υπαρχει εξήγηση,επιφανές στελεχος του ιδεολογικού τμηματος του ΚΚΕ,τωρα κομπαρσος του συστηματος.Μονο μια λεξη,ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ.
    ΑΙΔΩΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα λίγα -σε κάθε περίπτωση πάντως αξιόπιστα-στοιχεία που γνωρίζω για τον Ν.Κοτζιά, μπορώ να θεωρήσω το παραπάνω σχόλιο του
      συντάκτη -το επακόλουθο σχόλιο του αναγνώστη είναι εμφανές αποτέλεσμα παραπλανητικής χειραγώγισης- , ως ύπουλο, εμπαθές, ψευδές, συκοφαντικό και άθλιο:
      1.Τα στοιχεία που αναφέρει για την επιστημονική του πορεία, σε καμμία περίπτωση δεν συνιστούν κατ΄ανάγκη ¨προσκύνημα¨στο σύστημα.2.Ο Ν.Κοτζιάς μπήκε στο υπουργείο εξωτερικών(νομίζω το 1991) μετά από αγωγή εναντίον του μηχανισμού επιλογής-αξιολόγησης υποψήφιων υπαλλήλων του υπουργείου και δικαστική του δικαίωση.3.Γνωρίζεται κανέναν αριστερό υπάλληλο που αρνήθηκε την ιδιότητά του(από την οποία βιοπορίζεται) και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση του, επειδή υπηρετεί σε έναν θεσμό του αστικού συστήματος? Έχετε δει πολλούς δημόσιους υπάλληλους του ΚΚΕ, ή άλλου αριστερού σχηματισμού να παραιτούνται από το δημόσιο λόγω ¨του αστικού συστήματος¨? Σε ποιούς και με τι στόχο τα ¨πουλάτε¨αυτά?(αυτά για τη συμμετοχή του σε επίσημες διαπραγματεύσεις και επεξεργασίες θέσεων που σχετίζονται με διεθνείς σχέσεις και όχι με εσωτερικές πολιτικές για τη χώρα) Ν.Κοτζιάς ποτέ δεν υπήρξε οργανωμένο μέλος του ΠΑΣΟΚ. 4.Όταν ο Ν.Κοτζιάς συγκρούστηκε με τον ΓΑΠ για την ακολουθούμενη από αυτόν πολιτική και τους χειρισμούς του που ωδήγησαν στα μνημόνια,πολλοί γλύφτες του συστήματος, δήθεν ¨αριστεροί¨των οπισθίων, αναζητούσαν τα κείμενά του για να βρούν επιχειρήματα ενάντια στις εθνόδουλες και αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούσαν τη χώρα σε αποικιοποίηση.5.Τελικά είναι ξεφτίλα ή τιμή να σε διώχνει ως δημόσιο λειτουργό ο Γιωργάκης επειδή αντιτάχτηκες στο ξεπούλημα της χώρας και στον εξανδραποδισμό του λαού σου?(ακόμη και αυτός ο ανώνυμος -ύποπτος όσο αφορά τις προθέσεις και τα κίνητρά του- συντάκτης, πρέπει να αποφασίσει).6.Η πλάκα με αυτόν τον άθλιο συντάκτη είναι ότι αναφέρει ένα έργο και μία φράση του Ν.Κοτζιά για να ενισχύσει την λασπολογία του, -ότι ο Κοτζιάς είναι ¨του συστήματος¨-, τα οποία όμως είναι σαφώς καταγγελτικά για το σύστημα. Και μήν μου πείτε ότι η φράση (την οποία οσυντάκτης δεν αποδίδει σωστά)ότι ¨το δημόσιο δεν συνιστά ούτε κάν ένα καπιταλιστικό κράτος της προκοπής¨ αποδεικνύει ότι ο Κοτζιάς είναι ¨κομπάρσος του συστήματος¨? .7. Το ότι ο Ν.Κοτζιάς σήμερα εκτιμά ότι ο άμεσος πολιτικός στόχος είναι μία κυβέρνηση ¨εθνικής σωτηρίας¨ με αντιμνημονιακά-αντιαποικιοκρατικά χαρακτηριστικά και όχι μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει την σοσιαλιστική επανασταση στην Ελλάδα, είναι μομφή ή απόδειξη συγκροτημένης στρατηγικής ανάλυσης και σκέψης απέναντι σε πολιτικά παιδιαρίσματα και ιδεολογικού τύπου υπεκφυγές που οδηγούν στην πολιτική απραξία και αδράνεια, αφήνοντας ελέυθερο το πεδίο στους διεθνείς τραπεζίτες και τη ¨χρυσή αυγή¨? Και μάλιστα όλα αυτά, την ώρα που ο λαός στενάζει, η καταστολή οργιάζει καιη κατάσταση ¨βρωμάει¨αιματηρό σκηνικό. Δεν βρήκε ο συντάκτης κανένα Βαρδινογιάννη, κανένα τραπεζίτη ντόπιο ή ξένο, κανένα πολιτικό κοράκι των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών για να λασπώσει? Τον Κοτζιά βρήκε? Από μένα, ένα επιεικές ούστ στον προβοκάτορα! Θανάσης Σταματούκος,7-1-2013

      Διαγραφή
    2. Μια άπελπις προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα! Τόσο άπελπις, που καταντάει γελοιότητα!
      Το να κάνει, ο περί ου ο λόγος, διδακτορική διατριβή στη Γερμανία για την "πολιτική της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης", το να διδάσκει στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, αποτελούν, κατ΄εσένα, τρανταχτά στοιχεία για την αποστροφή του στο καπιταλιστικό σύστημα!
      Το να προϊσταται στο ΙΣΤΑΜΕ, το να είναι μέλος του "Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ" και να διαπραγματεύεται τη "Συνθήκη του Άμστερνταμ", την "Agenda 2000", το "Ευρωπαϊκό Σύνταγμα", τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνιστούν ιδιότητα δημοσίου υπαλλήλου; Έλεος!
      Και είναι απορίας άξιον, σε ποιο νόμο και ποιο σύνταγμα βασίστηκε ο Γιωργάκης και απέλυσε τον δημόσιο υπάλληλο Ν. Κοτζιά!
      Καιρός είναι να ανακηρυχτεί και αντιστασιακός, κατά της παράνομης χούντας του ΠΑΣΟΚ!
      Ίσως αυτή του την αντίσταση θέλει να σηματοδοτήσει συγχρωτισμένος, τελευταία, με στρατηγούς και ναυάρχους, με συντάκτες διακηρύξεων τύπου "3ης του Σεπτέμβρη"…
      Κύριε Σταματούκο, αντιλαμβάνομαι το άγχος σου να υπερασπιστείς τον "περιφερόμενο" αλλά η προσπάθειά σου είναι πλήρως αποτυχημένη!
      Ο Γκαίμπελς, όταν εφάρμοζε τη γνωστή πρακτική του, είχε το αβαντάζ να μην υπάρχει η επιστήμη της πληροφορίας. Σήμερα, δυστυχώς για σένα, δεν είναι εύκολη η διαστροφή της αλήθειας. Το μόνο που καταφέρνεις, κραυγάζοντας, είναι να εκθέτεις περισσότερο τον …σύντροφό σου αλλά κυρίως να γίνεσαι περίγελος. Δεν αξίζει τον κόπο να σου επιστρέψω το φτύσιμο. Δεν χαμηλώνω για να σε φτύσω…

      Διαγραφή
  3. Τυχαία έπεσα στο άρθρο και συνοπτικά να πω ότι περιγράφει ΄την κενότητα που βασιλεύει σε ότι έχουμε απέναντί μας αρκεί να επιβραβεύσουμε την άποψή μας ή να υπηρετήσουμε τα πιστεύω μας.
    Με την λογική που είναι καταδικαστέος ο Κοτζιάς θα πρέπει να γίνουμε μετανάστες αφού δεν νομίζω στον τόπο αυτό να υπήρξε έστω και ένας που έμμεσα ή άμεσα να μην συν - εργάστηκε με το σύστημα. Είτε ως εργαζόμενος σε αυτό, είτε ως διαπλεκόμενος με αυτό εφ όσον το αποδέχεται πληρώνοντας φόρους, πρόστιμα και ότι άλλο. Με την ίδια λογική οι φοροφυγάδες είναι αντιστασιακοί και οι υπόλοιποι δοσίλογοι.
    Λάθος όλη η φιλοσοφία. Δεν βοηθούν σε τίποτα οι υπερβολές και τα συμπεράσματα, με άλματα της λογικής, να ξεπεράσουμε μια πρωτόγνωρη κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετικά πρωτότυπος ο συλλογισμός σου! Μου θυμίζει εκείνη τη ...μαθηματική συνεπαγωγή "άρα ο χωροφύλακας είναι μπουζούκι"!
      Μου θυμίζει και κάτι άλλο. Την αποστομωτική λογική των αγράμματων φασιστοειδών -συγνώμη αλλά δεν μπορώ να το αποφύγω- που όταν αμφισβητείς τον καπιταλισμό σε στέλνουν να διαλέξεις διαμονή μεταξύ Κούβας και Β. Κορέας!
      Λυπάμαι, δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη λογική σου...
      Γιατί ούτε τον εργαζόμενο μπορώ να εξομοιώσω με τον διαπλεκόμενο ούτε έχω πρόθεση να μεταναστεύσω γιατί υπάρχουν Κοτζιάδες και όχι μόνο.
      Θα είμαι εδώ γιατί είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ μου και θα εναντιώνομαι σε αυτούς που τσαλακώνουν τη ζωή μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γιατί είναι ΧΡΕΟΣ μου!

      Διαγραφή