Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν, έκανε πρόταση
στο ΚΚΕ για συνεργασία στις μονοεδρικές, ώστε να στερήσουν 8 έδρες από το
δικομματισμό! Η πρόταση, από χέρι, μαθηματικά άτοπη, όπως μπορείτε να δείτε
στην σχετική ανάρτησή μου.
Το πόσο πραγματική αξία θα είχε μια τέτοια σύμπραξη, είναι ένα ζήτημα που επιδέχεται μεγάλη συζήτηση... Το παρόν άρθρο, γράφηκε μόνο και μόνο για να "αποκαλύψει" ότι, αφού ούτε ο κος Τσίπρας είναι αδαής ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ άπειρο κόμμα, δεν έγινε η πρόταση εκείνη που θα μεταβίβαζε το πριμ των 50 εδρών στην αριστερά, στερώντας το από τα κόμματα του δικομματισμού, τη ΝΔ εν προκειμένω.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν υπήρχε τέτοια βούληση, παρά μόνο μια προβοκατόρικη διάθεση, που θα δημιουργούσε την εντύπωση στο πλατύ κοινό, που δεν γνωρίζει τις "λεπτομέρειες" του εκλογικού νόμου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί για την ενότητα και το ΚΚΕ αρνείται. Και δεν νομίζω ότι, μετά την παραπάνω ανάλυση, υπάρχει άλλη εξήγηση για την πρόταση Τσίπρα.
Καλώς, λοιπόν, το ΚΚΕ οργάνωσε τις λίστες του, τις δικές του λίστες, μη ποντάροντας σε πιρουέτες και καραγκιοζιλίκια!
Αξίζει να ενισχυθεί εκλογικά, ως η πιο φερέγγυα, σταθερή και καθαρή λύση.
Ποια, όμως θα μπορούσε να είναι
μαθηματικά άρτια πρόταση, ώστε να μιλάμε για αύξηση της αριστεράς, τουλάχιστον κατά 50 έδρες
(μιλάμε για το πριμ του πρώτου κόμματος) και τον καταποντισμό των εδρών του
δικομματισμού;
Η ορθή (όχι απαραίτητα πολιτικά ορθή)
πρόταση θα ήταν η κοινή κάθοδος της αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όχι υπό
μορφή συνασπισμού κομμάτων (δεν θα είχε κανένα νόημα, με βάση τον ισχύοντα
εκλογικό νόμο) αλλά ως ένα κόμμα, το ΚΚΕ π.χ., με υποψηφίους από όλο το φάσμα,
σε μια λογική αναλογία. Σύμφωνα με τα γκάλοπ (σε ένα βαθμό, θεωρώ ότι πλησιάζουν
την αλήθεια, όσο κι αν είναι στημένα) το άθροισμα των κομμάτων της αριστεράς,
θα μπορούσε με άνεση να της δίνει την πρωτιά.
Στους πίνακες που ακολουθούν
χρησιμοποίησα τις μετρήσεις τριών γκάλοπ, της Public Issue (παραγγελία
του ΣΚΑΪ, της Pulse (του
τύπου της Κυριακής) και της Metron Analysis.
1ος ΠΙΝΑΚΑΣ
Στον 1ο πίνακα,
εμφανίζονται οι τρεις μετρήσεις (ποσοστά) και ο μέσος όρος τους, τον οποίο και
χρησιμοποίησα στη συνέχεια για τους υπολογισμούς μου.
2ος
ΠΙΝΑΚΑΣ
Στον
2ο πίνακα φαίνονται τα ποσοστά και οι έδρες στη Βουλή, εφόσον τα
κόμματα κατεβούν στις εκλογές, με τη μορφή που γνωρίζουμε.
3ος
ΠΙΝΑΚΑΣ
Στον
3ο πίνακα φαίνονται τα ποσοστά και οι έδρες στη Βουλή, εφόσον τα
κόμματα της αριστεράς κατεβούν στις εκλογές, ως ένα κόμμα.Το πόσο πραγματική αξία θα είχε μια τέτοια σύμπραξη, είναι ένα ζήτημα που επιδέχεται μεγάλη συζήτηση... Το παρόν άρθρο, γράφηκε μόνο και μόνο για να "αποκαλύψει" ότι, αφού ούτε ο κος Τσίπρας είναι αδαής ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ άπειρο κόμμα, δεν έγινε η πρόταση εκείνη που θα μεταβίβαζε το πριμ των 50 εδρών στην αριστερά, στερώντας το από τα κόμματα του δικομματισμού, τη ΝΔ εν προκειμένω.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν υπήρχε τέτοια βούληση, παρά μόνο μια προβοκατόρικη διάθεση, που θα δημιουργούσε την εντύπωση στο πλατύ κοινό, που δεν γνωρίζει τις "λεπτομέρειες" του εκλογικού νόμου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί για την ενότητα και το ΚΚΕ αρνείται. Και δεν νομίζω ότι, μετά την παραπάνω ανάλυση, υπάρχει άλλη εξήγηση για την πρόταση Τσίπρα.
Καλώς, λοιπόν, το ΚΚΕ οργάνωσε τις λίστες του, τις δικές του λίστες, μη ποντάροντας σε πιρουέτες και καραγκιοζιλίκια!
Αξίζει να ενισχυθεί εκλογικά, ως η πιο φερέγγυα, σταθερή και καθαρή λύση.
Φτου κακά πολύ καλή δουλειά αυτή που κάνεις αλλά έχω μια ένσταση γι αυτή την ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Τα ποσοστά σε ενιαίο κόμμα δε θα ήτανε γύρω στο 22%. Προβλέπω πως αν γινόταν τέτοια κίνηση τουλάχιστον 35% του κόσμου θα στρεφόταν προς αυτή τη συνεργασία παρά στον Καμμένο.
2. Το ότι το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει είναι θέμα σοσιαλδημοκρατικού άλματος. Πόσο όμως άλμα είναι αυτό όταν στον Μαρξ (Demands of the Communist Party in Germany) συναντάμε τα εξής :
Α. All feudal obligations, dues, corvées, tithes etc., which have hitherto weighed upon the rural population, shall be abolished without compensation.
Β. A state bank, whose paper issues are legal tender, shall replace all private banks.
Δηλαδή πώς γίνεται να μιλάς για τρόπους αποπληρωμής δανείων ενώ ο Μαρξ μιλάει για κατάργηση τραπεζών και μη αποπληρωμή δανείων προς τους φεουδάρχες;
Τί περιμένουμε; ??? Έξω απ' το χωρό πολλά τραγούδια λέμε. Και μέσα γιατί δεν μπαίνουμε; Μη μας πούνε σοσιαλδημοκράτες; Μήπως φοβόμαστε ευθύνες; Εκτιμάμε προσεχή προλεταριακή επανάσταση στην Ελλάδα; Αυτό είναι όλο; Και μέχρι να έρθει απλά λέμε τί θα μπορούσαν να κάνουν σοσιαλδημοκράτες;
.
.
.
Ανάληψη ευθυνών πριν να είναι αργά. Από κοινού ψηφοδέλτια που θα εκτινάξουν τα ποσοστά στο 35% και πάνω είναι μία ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ κίνηση. Όχι επαναστατική αλλά αντιιμπεριαλιστική. Κι αυτή τη στιγμή τρέχουμε να μη μας χέσει ο κώλος μας.
Σε ότι αφορά στο 1ο σου σχόλιο, θα σου πω ότι, δεν μπήκα σε διαδικασία περισσότερης ανάλυσης, παρά χρησιμοποίηση "ξερά" τους αριθμούς των δημοσκοπήσεων.
ΔιαγραφήΗ άποψη που εκφράζεις, κατ’εμένα, θα είχε μια πιθανότητα να ισχύσει, δεν υπάρχει όμως κάποιο σημείο αναφοράς που να δώσει το ποσοστό πιθανότητας ή το ποσοστό εκλογικής αύξησης του σχήματος. Αντίθετα, θα υπήρχε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα η ένωση της αριστεράς να δώσει ίδια ή και μικρότερα ποσοστά από το άθροισμά της. Τη λογική αυτή τη στηρίζω στο γεγονός ότι το "πείραμα" έχει ξαναγίνει και δεν έδωσε τίποτα! Το 1989 ο ενιαίος συνασπισμός, που ήταν αρκετά ευρύς και εκτός από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ (9,89%+1,84%=11,73%), είχε πασοκογενείς και κεντρογενείς προσωπικότητες, πήρε 13,13 %!
Βέβαια είναι πρωτόγνωρες οι σημερινές πολιτικοκοινωνικές συνθήκες. Η στατιστική επιστήμη, θα αδυνατούσε, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο να κάνει κάποια εκτίμηση…
Στο δεύτερο σκέλος του σχολίου σου, θα επαναλάβω ότι δεν μπήκα στην πολιτική ουσία του νοήματος της ενωμένης αριστεράς (το αναφέρω άλλωστε) αλλά μόνο στο τεχνικό-αριθμητικό σκέλος.
Εσύ ασχολήθηκες με την ουσία. Δεν κατάλαβα όμως, πώς συνδέεις τα λόγια του Μάρξ με το πρώτο σου ερώτημα. Αναφέρεσαι στο ΚΚΕ;;; Αναζητάει το ΚΚΕ τρόπους αποπληρωμής των δανείων! Ή κάτι δεν εξέφρασες σωστά ή κάτι δεν κατάλαβα…
Στα υπόλοιπα ερωτήματά σου, θα σου απαντήσω ως εξής.
Επειδή ακριβώς δεν περιμένουμε καμία προσεχή προλεταριακή επανάσταση, επειδή για να μπούμε μέσα στο χορό θα πρέπει ή να είμαστε ισοδύναμοι με τους "άλλους" ή να μας θέλουν, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο από το να ζητήσουμε αύξηση της δύναμής μας στη Βουλή. Γιατί ούτε μας θέλουν (αλλοίμονο αν μας ήθελαν!) ούτε έχουμε τις δυνάμεις να τους αγνοήσουμε!
Και για να μιλήσω πιο πρακτικά, θα κάνω την υπόθεση του 35%, δηλ. των 145 εδρών. Με ποιον θα έπρεπε να γίνει συνεργασία για διακυβέρνηση; Ακόμα και με 151 έδρες, θα μπορούσε να συνεργασθεί αυτή η αριστερά έστω προς την κατεύθυνση διαγραφής του χρέους, όταν κανένα κόμμα πλην του ΚΚΕ, δεν θέλει να κινηθεί έξω από τα πλαίσια του νταβατζή Ε.Ε.; Θεωρείς ότι τα "αντιμνημονιακά" κόμματα θα λειτουργήσουν φιλολαϊκά ή έστω ελληνικά;
Μακάρι να ήταν έτσι. Δεν έχω, όμως, καμιά αυταπάτη και στο μόνο που μπορώ να ελπίζω είναι ένα δυνατό ΚΚΕ, για να αποκαλύπτει και να εμποδίζει, όσο τα ποσοστά του το επιτρέπουν, τα άνομα σχέδια της πλουτοκρατίας.
Άλλωστε, ο καιρός γαρ εγγύς (δεν είναι "ονομασίας προέλευσης" η έκφραση!). Κι αν υπάρξει έδαφος συνεργασίας, τότε επανερχόμαστε να κρίνουμε το ΚΚΕ, κατά πόσο ξέρει να χορεύει…
"Με ποιον θα έπρεπε να γίνει συνεργασία για διακυβέρνηση; Ακόμα και με 151 έδρες, θα μπορούσε να συνεργασθεί αυτή η αριστερά έστω προς την κατεύθυνση διαγραφής του χρέους, όταν κανένα κόμμα πλην του ΚΚΕ, δεν θέλει να κινηθεί έξω από τα πλαίσια του νταβατζή Ε.Ε.;"
ΔιαγραφήΕπειδή ακριβώς ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι η πρόταση του Τσίπρα δε στέκει προεκλογικά μιας και τα κόμματα δε γεννηθήκανε εχθές και ξέρουν πού διαφωνού αλλά κι επειδή οι συνθήκες είναι "πρωτόγνωρες" και πολύ δύσκολες για πολύ κόσμο το ΚΚ έπρεπε να πει θαρραλέα : "Κατεβαίνουμε μαζ" . Με το που θα έβγαιναν πάνω θα εξέθεταν το ΣΥΡΙΖΑ. Απλά πράγματα. Θα τους έλεγε "εμείς θέλουμε τόση φορολογία στους βιομήχανους και δε μας αφήνει η Ε.Ε. , θέλετε" ; Θα τους εξέθετε μια για πάντα ή θα τους έπαιρνε μαζί. Και στις δυο περιπτώσεις κερδισμένο. Αν αυτό είναι αντιεπαναστατικό και θα "βολευόταν" ο κόσμος; Δεν το ξέρεις. Ίσα ίσα το να αποκτά δύναμη ένα κόμμα που θα αρχίσει να το ψάχνει ο κόσμος ίσως να δίνει περισσότερη ορμή προς επανάσταση.
.
.
.
Για το πώς θα "διαχειριστούνε" δάνεια.
http://www.youtube.com/watch?v=tT9QosJb3Lw
Ή κάν' τα ως κυβέρνηση ή μη λαϊκίζεις. Επαναστατείς (ανέτοιμη η κοινωνία, θα συμφωνήσω) ή προτείνεις ημίμετρα; Κυβερνάς και κάνεις πράξη όσα λες ή απλά προτείνεις ημίμετρα για να τα κάνουν οι άλλοι;
Ήτανε ευκαιρία λοιπόν να αντιμετωπιστεί προπαγάνδα. Να ακουστούν ξανά και ξανά οι αντιφάσεις περί ανάπτυξη κι ίσως αν κάποιοι το έψαχναν να εντόπιζα αντιφάσεις του καπιταλισμού γενικότερα. Αυτή είναι η άποψή μου. Θα μπορούσαν μια για πάντα να εκθέσουν τον "ανθρώπινο καπιταλισμό". ΚΑΙ ΙΣΩΣ περιόριζαν την ατομικά κερδοσκοπική εκμετάλλευση των μέσων παραγωγής.