Translate

11/8/11

Ο καπιταλισμός πέταξε πλέον το προσωπείο του!

Μέχρι πρότινος, ο καπιταλισμός, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, δηλαδή την ατέρμονη συσσώρευση πλούτου, από την υπεραξία της εργασίας, χρησιμοποιούσε "κοινοβουλευτικές δημοκρατίες", "δημοκρατικά εκλεγμένους" ηγέτες -για τους οποίους βέβαια κανείς σχεδόν δεν αμφέβαλε ότι αποτελούσαν τα διορισμένα πιόνια του συστήματος- που χειραγωγούσαν τους πολίτες και τους εκμεταλλεύονταν προς όφελος των αφεντικών τους…

Στη διαδικασία αυτή άφηναν κι ένα κομματάκι της πίτας σε μερίδα του λαού, όχι σε όλους βέβαια (είναι γνωστή η πολιτική των 2/3) ώστε να κρατούνται κάποιες ισορροπίες και να αισθάνονται προνομιούχοι οι 2 στους 3, όσο για τον τρίτο... δεν πα να χτυπιέται.

Στις μέρες μας συμβαίνει κάτι ίδιο και διαφορετικό συγχρόνως.
Ίδιο ως προς την ουσία, αν και σε μεγαλύτερη ένταση, διαφορετικό ως προς την τεχνική: Τη θέση των κοινοβουλευτικών δημοκρατιών παίρνουν οι ίδιοι οι οικονομικοί δυνάστες, καταργώντας ακόμα και τα ψευτοσυντάγματα, αν και ήταν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους.
Έτσι λοιπόν το ΔΝΤ, κορυφαίο εργαλείο των "αγορών" (με άλλα λόγια αυτές οι ίδιες οι "αγορές", δηλαδή οι τράπεζες), κυβερνάει ευθέως, μία μετά την άλλη, τις "ανεπτυγμένες" χώρες, απροκάλυπτα και ασύδοτα όσο ποτέ.
Εκτός μάλιστα από την οικονομική - πολιτική διακυβέρνηση που ήδη ασκείται από τους τραπεζίτες, κι επειδή σ' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει το ρίσκο της απρόβλεπτης αντίδρασης των λαών (βλέπετε κλονίζεται πλέον και η ισορροπία των 2/3, αφού όχι μόνο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί εξαθλιωμένοι αλλά οι πλούσιοι γίνονται πολύ λιγότεροι και οι φτωχοί πολύ περισσότεροι), επιχειρούν να "αναλάβουν" οι ίδιοι κι έναν άλλο πυλώνα της εξουσίας, πολύ σημαντικό, μιας κι έχει να κάνει με τον αποπροσανατολισμό, τη χειραγώγηση και τον εκφοβισμό των λαών:
Θέλουν λοιπόν να ελέγξουν απ' ευθείας τα Μ.Μ.Ε., δηλαδή την πληροφόρηση!


Στην Ελλάδα έχουμε δει κάτι ανάλογο εδώ και μερικές δεκαετίες (Κοσκωτάς-Eurobank που δεν πέτυχε, Μπόμπολας-τεχνική εταιρεία που πέτυχε, κλπ.) αλλά κεκαλυμμένο και με κάποιους "όρους".
Οι ίδιες οι τράπεζες δεν έλεγξαν ποτέ ευθέως τα Μ.Μ.Ε. Στη Γαλλία, όμως, ξεκινάει αυτή τη στιγμή μια τέτοια απόπειρα, όπως πληροφορούμαστε από το συνδικάτο των Γάλλων δημοσιογράφων, μέσω της εφημερίδας "l' Humanite". Διαβάζουμε λοιπόν την παρακάτω ανακοίνωση:

Όταν οι τράπεζες
ενδιαφέρονται για την είδηση


Οι τράπεζες τα πάνε καλά, ευχαριστώ!
Παρά την κρίση, ανακοινώνουν αποτελέσματα, όλο και πιο θετικά.
Τις θεωρούσαν σε αγωνία το 2008 (σε σημείο που η κυβέρνηση έσπευσε για τη διάσωσή τους με τα χρήματα των φορολογουμένων) και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα κέρδη τους: ενδιαφέρονται για νέους τομείς, με υπόσχεση της γρήγορης απόδοσης της επένδυσης. Προσπαθούν να βάλουν χέρι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Η Crédit Mutuel έκανε την πρώτη κίνηση: η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά του ομίλου "Δημοκρατική Ανατολή" μετά από ορισμένες προσαρμογές, έτσι ώστε να συμμετάσχει στον όμιλο EBRA, που εξαγοράστηκε από την Dassault το 2007.


Η απόφαση ελήφθη στις 12 Ιουλίου και, μέχρι σήμερα, το τελικό κείμενο της άδειας δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Crédit Mutuel, το κείμενο πάει κι έρχεται, μεταξύ της Αρχής και της διοίκησης της τράπεζας. Για να μετριαστούν οι «βελτιώσεις» των ήδη χαμηλών δεσμεύσεων;
Από πότε ένα φόρουμ όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να υποβάλει τις αποφάσεις της στους ενδιαφερόμενους;


Σήμερα, μια άλλη τράπεζα κάνει την είδηση. Είναι η Crédit Agricole που σπεύδει για προς βοήθεια  του Skyrock ραδιοφώνου, αγοράζοντας το 30% των μετοχών της «Axa Private Equity» ώστε να είναι μέτοχος σε ποσοστό 49% της μητρικής εταιρείας του ραδιοφώνου.
Η Crédit Agricole είναι εξίσου αχόρταγη όπως η Crédit Mutuel, ακόμα και αν το κάνει διακριτικά. Η επιχείρηση "Skyrock" έρχεται μετά από «τη στρατηγική συμμαχία», η οποία υπογράφηκε από την πράσινη τράπεζα και τον Όμιλο Rossel, ιδιοκτήτη του ομίλου "La Voix du Nord» (Η Crédit Agricole κατέχει το 25% της Βόρειου Ομίλου, και το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 35% μέσα σε πέντε χρόνια) και πριν από την ανακοίνωση της συγχώνευσης του ομίλου "Φωνή του Βορρά" με τον όμιλο  «Κέντρο Γαλλία» (εκδότης 7 ημερησίων εφημερίδων συμπεριλαμβανομένης της Mountain, περιοδικών, μιας αλυσίδας τηλεόρασης, του Clermont Première,  ισοτόπων ...
Αυτές οι επενδύσεις κεφαλαίων των τραπεζών στα μέσα ενημέρωσης και οι συγκεντρώσεις που δημιουργούν, δεν παύουν να είναι ανησυχητικές. Η ταχεία απόδοση της επένδυσης ωθεί τους διευθυντές σε δραστικά μέτρα, η ποιότητα των πληροφοριών είναι το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει.


Οι εργαζόμενοι των μέσων ενημέρωσης, περνώντας κάτω από τον έλεγχο των εν λόγω τραπεζών, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τη δουλειά τους, τις συνθήκες εργασίας τους και την ελευθερία της έκφρασης.


Το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης είχε λάβει μέτρα για να θέσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπό την προστασία των δυνάμεων του χρήματος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι θα πρέπει να αμφισβητήσουμε τις πολιτικές και το Υπουργείο Επικοινωνίας.
Αντίθετα, ο πρόεδρος ευνοεί την πλευρά των τραπεζιτών που παίρνουν στα χέρια τους την πληροφόρηση των Γάλλων.


Η άδεια που έχει χορηγηθεί στην Crédit Mutuel για να αναλάβει τον έλεγχο της «Δημοκρατική Ανατολής» είναι μια ακόμη απόδειξη.


Η SNJ-CGT καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και, ειδικότερα, τον υπουργό τον υπεύθυνο για την επικοινωνία. Τους ζητάει να επιβάλουν αναστολή της συγκέντρωσης των μέσων ενημέρωσης και να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση μιας γνήσιας πολυφωνίας.
Η Ένωση καλεί τους Δημοκρατικούς που συνδέονται με τις βασικές αξίες της Δημοκρατίας να αγανακτήσουν μαζί του και να συμμετάσχουν στην αναγκαία κινητοποίηση για να θέσουν τέρμα στον έλεχγο του βήματος της ενημέρωσης από την κλίκα του Σαρκοζί.
Το SNJ-CGT  θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός μετώπου απόρριψης της κυριαρχίας των τραπεζών στα μέσα ενημέρωσης.


Ανακοίνωση του SNJ-CGT (συνδικάτο των δημοσιογράφων)


Montreuil, 10 Αυγούστου του 2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου